5 jel, ami arról árulkodik, hogy profi az autószerelőd

Az autó tulajdonosok és a szerelők közötti bizalom kialakulásához hosszú idő kell, viszont vannak olyan jelek, amelyek már az első pillanatban arról árulkodhatnak. hogy a kocsid a jó helyen van. Tudd meg, hogy melyek ezek!

#1 jel – Megmutatja a tönkrement alkatrészeket és elmagyarázza a hibát

Nagyon sokszor halljuk sajnos, hogy szeretett autónkban valami eltört, tönkrement, kilyukadt, vagy teljesen használhatatlanná vált – tehát esélytelen megjavítani. Ilyenkor pedig rendszerint az a kézenfekvő megoldás, hogy a régi alkatrészt újra cseréli a szerviz. A profi szerelő rendszerint egyeztet a veled az esetleges problémákról, és a megoldási lehetőségekről. Ha az új alkatrész mellett döntesz, akkor csere után nyugodtan megkérheted a szerelődet, hogy mutassa meg, hogy a régi alkatrésszel mi volt a probléma. A munkafelvételi lapon fel is teszik a kérdést, hogy kéri-e a kiszerelt alkatrészeket, amire érdemes igennel válaszolni. Ha igazán profi szakemberrel van dolgod, akkor nem esik nehezére bemutatni a hibás alkatrészt és elmagyarázni, hogy mi okozta a hibát.

 

#2 jel – Átnézi az egész autót, és ha problémát talál, jelzi

A profi szerviz alaposan átnézi az autódat, így könnyen lehet, hogy egy adott problémával érkeztél, de további hibákra is fény derül. Ha igazán korrekt szakemberekkel van dolgod, akkor alapvető, de a biztonság kedvéért érdemes leegyeztetni, hogy ha esetleg még találnak hibát az autódban, akkor a javítás előtt írásos árajánlatot szeretnél kérni, hogy rendesen át tudd gondolni a döntésedet. Ideális esetben az árajánlat egyaránt tartalmazza a cserélendő és az új alkatrészek cikkszámát, valamint a darabszámot és a gyártót.

 

#3 jel Nem hagy kérdőjeleket a fejedben

Még ha értesz is valamennyire a kocsidhoz, jó eséllyel akkor is vannak olyan aprócska alkatrészek, amikről fogalmad sincs merre kellene keresned az autódban. Egy-egy “szervíz túra” során, rendszerint szóba jön egy-egy ilyen alkatrész. Ne feledd, a profi szerelőnek az az érdeke, hogy elégedett legyél a szolgáltatásával, amihez pedig elengedhetetlen, hogy értsd, mi történt, és mi fog történni az autóddal. Ehhez pedig fontos, hogy megkérdezd, ha egy alkatrész elhelyezkedésével, vagy szerepével nem vagy tisztában.

 

# 4 jel – A munkaidőt pontosan meghatározza az árajánlatban

Profi szerelő egyértelműen, előre meghatározza, hogy az adott szerviz folyamat mennyi munkaóra alatt fog elkészülni, illetve, hogy mennyi ideig kell majd nélkülöznöd az autódat. Persze ígérni mindent lehet, itt fontos kiemelnünk, hogy nem csak meghatározza, hanem be is tartja a vállalt határidőket. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a normaidő csak a számolható munkafolyamatokra vonatkozik. Ez akkor tartható, ha nincs szükség “erőszakos bontásra”, ugyanis sajnos vannak olyan körülmények, amikre nem lehet készülni, például egy, az alkatrészbe beletörő csavarra, vagy egy szétrohadt alkatrészre.

 

# 5 jel – Nem túloz

A jó szerelő tudja, hogy csak akkor fogod legközelebb is őt választani, ha korrekt veled. Ennek pedig alapvető feltétele az objektivitás: nem túloz, és nem javasol szükségtelen, de költséges megoldásokat, ugyanis ezek előbb-utóbb úgy is kiderülnek. A profik nem dobálóznak súlyos szavakkal, csak indokolt esetben használják a “teljes”, “egész”, “totálisan” és “használhatatlan” kifejezéseket, hogy érzékeltessék mekkora a baj.

5 jel, ami arról árulkodik, hogy profi az autószerelőd