Közeleg a tél – te felkészültél már?

Most, hogy egyre beljebb jutunk a hűvös őszbe, már nem is tűnik olyan távolinak a házunk előtti “imádott” hólapátolás időszaka. Ami pedig szeretett járgányod illeti, érdemes már most felkészíteni a téli fagyokra. Hogyan? Mostani írásunkból megtudhatod!

Legyen az egy régi klasszikus, vagy egy szalonból frissen kiguruló példány, a téli hidegre minden autót fel kell készíteni. A havas, jeges minuszok ugyanis eleve megterhelik a kocsinkat. Problémát okozhatnak a reggeli induláskor, fékezéskor, vagy éppen az akksink töltöttségében is. Ha pedig már most jelentkeznek kisebb-nagyobb problémák, akkor semmiképp sem érdemes várni a javítással.

Hogyan téliesítsd a kocsid?

Van néhány fontos lépés, amit évente kétszer (tavasszal és ősszel) mindenképp érdemes elvégezni. Most azokat a teendőket gyűjtöttük össze neked, amik elsősorban a telet megelőző időszakokra vonatkoznak:

Irány a szervíz!

Ha te is biztosra szeretnél menni kocsid téliesítésével kapcsolatban, a legjobb, ha rászánod az időt, energiát (és persze pénzt) arra, hogy ellátogass a szerelődhöz. A téli hideg ugyanis sajnos a jelenlegi kisebb problémákból is képes nagyobbakat kihozni. A szakid már tudni fogja mi mindent érdemes átnézni a kocsin, mik szorulnak javításra, cserére vagy épp feltöltésre. Hisszük, hogy egy évben kétszer mindenképp érdemes erre fordítani, hogy elkerüljük a gondokat.

Kiváltképp igaz ez, ha egyébként is esedékes lenne most a szervíz. Nem mostanában lenne aktuális a 30.000-es szervíz, vagy egy olajcsere?

Motor gondok

Ha már most is észlelsz apróbb hibákat – például nehezen, köhögve indul a kocsi -, akkor itt az idő a javításra. Nem érdemes későbbre halasztani a kérdést, hiszen a téli hideg eleve megterheli a motort. Akkor is érdemes lehet átnézni a kocsi motorikus részét, ha jelenleg minden rendben van. Esedékes lehet kicserélni az elhasználódott, koszos szűrőket (pl. pollen-, levegő- vagy üzemanyag szűrő).

Mi a helyzet az akkumulátorral?

Az akkumulátor állapotának ellenőriztetése nagyon fontos feladat, még a tél beállta előtt, ugyanis az alacsony hőmérséklet káros hatással van az akkumulátor teljesítményére. Télen az utastér fűtésére, a hátsó szélvédő páramentesítésére, valamint a ködlámpa használatára is rengeteg energiát használunk, és a nyáron simán indító akkumulátor nem biztos, hogy képes a hidegben is ellátni feladatát.

Napjaink akkumulátorai zárt rendszerűek, nem kell a folyadékszintjüket ellenőrizni és desztillált vízzel utánatölteni. Ennek ellenére nem teljesen gondozás mentesek! A lehető legjobb töltés, illetve energia átadás érdekében mindenképp meg kell tisztítani az akkusarukat, illetve a kábelek érintkezőit. Ehhez drótkefe, csiszolópapír és erre gyártott célszerszám egyaránt alkalmas. Hosszabb parkolás idejére érdemes az autóból kiszerelni és meleg helyen tárolni az akkumulátort.

Ellenőrizze a lámpákat!

Télen a rövid nappalok miatt sokat autózhat sötétben, így érdemes az összes lámpát és a fényszórók beállítását is ellenőriznie, még a hideg beállta előtt. Ha úgy látja, hogy a fényszórók nem kellő távolságba világítanak, vagy épp bevilágítunk a pirosnál előttünk álló autóba, esetleg sok szembejövő villog, ellenőriztesse a fényszóró beállítását szervizben!

Ellenőrizze azt is, hogy az izzók világítanak-e. Szükség esetére mindig legyen az autóban tartalékizzó. Nem árt továbbá azzal is számolnia – mivel a szélvédőt is gyakrabban mossa nedves időben – hogy a talajhoz sokkal közelebb elhelyezkedő fényszórók is jobban piszkosodnak. Ez jelentős fényerő-veszteséget okozhat, ezért télen gyakrabban tisztítsa le a lámpaburákat!

Ellenőrizze a hűtőfolyadékot!

Az autó téli felkészítésének további része a hűtőfolyadék szintjének és fagyáspontjának ellenőrzése. A hűtőfolyadéknak mindenképp fagyállónak kell lennie, ugyanis a megfagyott víz a hűtőt és akár a motorblokkot is szétrepesztheti. Tanácsos tehát a 25-30 fokos dermedéspontú fagyálló folyadékkal feltöltött hűtőrendszer.

Cserélje le az ablakmosó folyadékot!

Nem elég ha csak a hűtőfolyadék fagyálló! Bár komoly károkat, és ezzel komoly anyagi kiadásokat a nem megfelelő dermedéspontú hűtővíz tud okozni, bosszúságot a nem télálló szélvédőmosó is előidézhet. Ha befagy az ablakmosó folyadék, leéghet az ablakmosó szivattyú! Ennek cseréje igen költséges is lehet, hiszen egy ablakmosó szivattyú ára – autó típustól és alkatrészgyártótól függően – 2.000 Ft-tól akár 30.000 Ft-ig is terjedhet! Egy kis odafigyeléssel tehát sok tízezret lehet spórolni! Még a fagy beállta előtt érdemes a nyári szélvédőmosót teljesen kispriccelni az ablakmosó tartályból, és azt is fagytűrő folyadékkal feltölteni!

Ellenőrizze az ablaktörlő lapátokat!

Az ablakmosó folyadék cseréje után, arra is oda kell figyelni, hogy az ablaktörlő lapátok jó állapotúak legyenek, hiszen kemény munka vár rájuk ebben a néhány hónapban. A hidegben ugyanis sokkal többet autózunk ködös, nedves időben, tehát többet lesz koszos a szélvédő, amikor már nem mindegy, hogyan törölnek. Az ablaktörlő lapátok hibája egyszerűen megállapítható, ugyanis ha csíkosan törölnek, vagy a gumik már ránézésre is szakadozottak, töredezettek, mindenképp cserélni kell őket. Éjszakára érdemes kihajtani őket, hogy ne fagyjanak rá a szélvédőre.

A gumikról

Az egyik legismertebb lépés a kocsik téli hidegre való felkészítésében a gumicsere. A nyári gumikat érdemes már a kezdeti hidegekben lecserélni a téli változatukra, hiszen már az ősz is okozhat hideg, csúszós, problémás útviszonyokat. De legkésőbb akkor már cserélni kell, mikor a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 Celsius fok körüli, vagy az alá kúszik. Felszerelésük előtt és után is mindenképp ellenőrizd őket: megfelelő-e a szelep záródása, nincsen-e sérülés, súlyos vagy rendellenes kopás a gumikon, nincs-e kirepedezve. Ellenőrizd a gumi oldalfalán a gyártási dátumot: egy átlagos gumit 5 év után ajánlott lecserélni. Jobb megoldás egy olcsóbb árkategóriájú új gumi, mint egy drágább, de kora miatt megkeményedett jó nevű használt gumi.

Plusz egy tipp tőlünk Neked

Ha tényleg profin fel szeretnél készülni a télre, és gyakran elhagyod a várost, hosszabb utakra indulsz, érdemes még egy kis csomagot bekészítened a járgányba. Télen gyakrabban előfordulhat ugyanis, hogy valahol elakadsz. Ilyen esetekre jól jöhet egy plusz takaró, csizma, kesztyű, jégkaparó, jégoldó spray, gumikötél, hólánc vagy éppen egy zseblámpa. Jobb félni, mint megijedni – nem igaz?

Közeleg a tél – te felkészültél már?